Bedrijfsfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op verzuimpreventie.
De bedrijfsfysiotherapeut zet zich in voor de gezondheid van organisaties en medewerkers, samen met werkgevers en werknemers, maar ook met ARBO organisaties, brancheverenigingen en verzekeraars.
De bedrijfsfysiotherapeuten werken aan het voorkomen van gezondheidsproblemen op de werkplek, verminderen en herstellen van aandoeningen van het bewegingssysteem en ondersteunen waar nodig bij de re-integratie van (langdurig) zieke werknemers, via een geïntegreerde aanpak aan een gezonde werkomgeving.
Door wie in de praktijk? Ilse Braams
‘Een stabiele basis’
Last van zwangerschap gerelateerde bekkenklachten?
Afhankelijk van de klachten bestaat de behandeling uit het leren voelen en oefenen van de bekkenbodemspieren, verder bestaat de behandeling uit adviezen , training en leefregels.
Actieve deelname is erg belangrijk om deze therapie goed te laten slagen.
Door wie in de praktijk? Claudia Kremers
Samen, met individuele aandacht
De praktijk heeft een aantal beweegprogramma’s voor aandoeningen als arthrose. reuma, COPD en diabetes. Het Astmafonds, het Reumafonds en de Diabetes Vereniging Nederland hebben elk een eigen bijdrage geleverd aan deze programma’s. Tevens bieden wij in samenwerking met het Bravis ziekenhuis Herstel & Balans aan . Dit is een revalidatieprogramma voor kankerpatienten.
Behandeling met een naald
Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ naald in de betrokken spier of spieren. Een droge naald wil zeggen, zonder toevoeging van medicatie. Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en valt niet onder de klassieke acupunctuur behandelingen. Er wordt dus geen medicatie geïnjecteerd met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.
Een triggerpoint zorgt ervoor dat in de spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is het meest pijnlijke punt in deze strakke band. Hierdoor functioneert de spier minder goed en verkrampt plaatselijk. Behalve pijn kan er ook zwakte en bijvoorbeeld een mindere concentratie ontstaan. Deze verkramping verdwijnt wanneer de spiervezels samentrekken. Dit gebeurt door het prikken met een naald in het triggerpoint. Hierdoor wordt een local twitch response (LTR) opgewekt en ontspant de spier zich direct. De spierstofwisseling herstelt daardoor en de pijn, veroorzaakt door het triggerpoint verdwijnt.
Het resultaat van dry needling is vaak een snelle en directe pijnvermindering en een verbeterde bewegingsvrijheid van de betrokken spieren en gewrichten.
Door wie in de praktijk? Marc Loogman, Bas van Sprundel en Claudia Kremers (alleen hoofd en kaakregio)
Een fysiotherapeut onderzoekt en behandelt klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De behandeling van de fysiotherapeut kan verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld het verbeteren van de beweging van een gewricht of het verbeteren van het bewegend functioneren bijvoorbeeld langer lopen en fietsen etc, maar ook het onderhouden van de mobiliteit van een gewricht of van de algemene conditie. Soms zal de fysiotherapeut de cliënt begeleiden om met een beperking te leren leven en hem helpen om weer aan het werk te kunnen gaan.
De laatste jaren is de fysiotherapeut ook steeds meer betrokken bij preventieve taken. Bijvoorbeeld goede tilinstructies geven om lage rugklachten te verkomen of adviezen geven voor een goede zithouding. Of medische trainingen begeleiden om de belastbaarheid te verhogen.
Voor welke klachten?s Veel klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kunt u denken aan:
Of fysiotherapie uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling en is ook afhankelijk van uw eigen inzet.
Hoe ziet de behandeling eruit? De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, advisering en begeleiding. Hiermee probeert hij de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is of leert u hoe u zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan.
voor meer informatie over fysiotherapie, ga naar: De Fysiotherapeut
Door wie in de praktijk? Alle medewerkers bij De Kroeven zijn fysiotherapeut.
Wat is Geriatrische fysiotherapie?
Geriatrische fysiotherapie is fysiotherapie voor ‘de ouder wordende mens’, ofwel de 55-plusser met (meerdere) aandoeningen als gevolg van veroudering.
Sommige ouderen hebben een specifieke aandoening, anderen zijn in de loop der jaren achteruitgegaan in hun functioneren. Ze kunnen niet meer zo ver lopen als ze gewend waren of het op en af stappen van de fiets wordt moeizaam. Op het moment dat dit problemen geeft binnen het dagelijkse leven, wanneer u bijvoorbeeld niet meer zelfstandig boodschappen kunt doen, kunt u een consult aanvragen bij een geriatrische fysiotherapeut.
Voor welke klachten is geriatrische fysiotherapie geschikt? U kunt denken aan artrose, diabetes mellitus (suikerziekte), vaatlijden, maar ook parkinson, osteoporose, copd (vb; longemfyseem) of niet aangeboren hersenletsel (vb; herseninfarct). Vaak gaat het om combinaties van verschillende aandoeningen.
Hoe ziet de behandeling eruit? Na onderzoek kan de geriatrisch fysiotherapeut u uitleggen waar de oorzaak van de beperkingen ligt en wat u er aan kunt doen. Uitgaande van het gezegde ‘rust roest’, is oefening vaak de basis van de behandeling. Ook kunnen adviezen en tips uw leven vergemakkelijken.
Naast de behandeling kunt u ook deelnemen aan de groepstraining gerofitness in onze praktijk. Ouderen kunnen in principe dezelfde training volgen als ieder ander wanneer er rekening wordt gehouden met de belastbaarheid en eventueel aanwezige aandoeningen.
Door wie in de praktijk? Ilse Braams en Evelien Emmen
‘Soms zit het probleem in de kaak’
Kaakproblemen kunnen klachten geven in het kaakgebied, oorgebied en zelfs in de nek en het hoofd. Het probleem kan liggen in het kaakgewricht zelf of in de omliggende spieren. De behandeling bestaat uit het opheffen van eventuele beperkingen in de gewrichten in combinatie met oefeningen en ontspanning van de spieren van de nek en kaak.
kaakfysiotherapie wordt ook wel orofaciale fysiotherapie genoemd.
voor meer informatie over kaakfysiotherapie, ga naar: Orofaciale fysiotherapie
Door wie in de praktijk? Claudia Kremers
Manuele Therapie bij kinderen
Sommige baby’s hebben zoals ze zeggen een “slechte start”. Het lijkt net alsof ze altijd pijn hebben: ze spugen veel en hebben een continu zeurderige huil. Soms overstrekken ze veel of hebben een voorkeurshouding naar één kant. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door blokkades in de halswervelkolom, bijvoorbeeld als gevolg van een zware bevalling of een vacuümverlossing. Maar ook als een baby later is gevallen. In deze gevallen kan de baby baat hebben bij behandeling door een manueel therapeut.
Herkent u bovenstaande klachten, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.
Voor meer informatie, ga naar: KISS-kinderen.nl
Door wie in de praktijk? Marc Loogman
Wat is manuele Therapie?
Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een erkende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Deze opleiding voor manuele therapie duurt vier jaar (in deeltijdstudie).
Voor welke klachten? In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten waarbij men pijn heeft die gepaard gaat met het het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten.
Enkele voorbeelden waarbij manuele therapie geïndiceerd kan zijn:
De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.
Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste cliënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Voor uitgebreide informatie over Manuele Therapie, ga naar: Nederlandse vereniging Manuele Therapie
Door wie in de praktijk? Marc Loogman en Bas van Sprundel
Snelle behandeling bij ziekteverzuim
Groepspraktijk de Kroeven helpt ondernemers om ziekteverzuim binnen het bedrijf te voorkomen of terug te dringen. Door een persoonlijke en snelle aanpak is het mogelijk om werknemers binnen 24 uur te voorzien van een passend advies of een adequate behandeling. Ook buiten de dekking van de polis om kan een behandelplan of trainingsprogramma samengesteld worden , waardoor arbeidsuitval tot een minimum wordt beperkt.
Omdat ledenmaten goed moeten functioneren
Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit geeft een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijn en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende vormen van oedeem maar de behandeling is vooral gericht op lymfoedeem. De behandeling door de oedeemfysiotherapeut bestaat uit manuele lymfedrainage, compressietherapie, ademtherapie, voorlichting, lymftaping en aanleren van zelfmanagement. De behandeling valt vanaf de 21ste behandeling in de basisverzekering en behandeling wordt door de zorgverzekeraars langdurig vergoed.
Door wie in de praktijk? Debbie Stadhouders i.o.
‘Pijnlijke gewrichten optimaal bewegen’
Reumatische ziekten gaan gepaard met klachten op het gebied van het bewegen. Zo kunnen pijn en ontstekingen van gewrichten en/of pezen zorgen voor een afname van de beweeglijkheid van de gewrichten, de spierkracht en van het uithoudingsvermogen (conditie). Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten.
De behandeling door een fysiotherapeut richt zich op het opheffen of verminderen van de beperkingen in de dagelijkse activiteiten. Om dat mogelijk te maken hebben zij aandacht voor het soepel maken en houden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van de conditie. De behandeling heeft ook als doel, u te leren zo zelfstandig en verantwoord mogelijk te bewegen en is gericht op het laten toenemen van uw kennis van uw lichaam en het omgaan met de ziekte..
Bent u op zoek naar een ervaren diëtist? Wilt u op een gezonde en verantwoorde manier afvallen, persoonlijk begeleid worden, of heeft u een dieet om medische redenen? Dan bent u bij mij aan het juiste adres!
De praktijk staat bekend om deskundig advies.